

SAFETY FIRST, ALWAYS:

Building a Foundation for Patient Handling and Early Mobility Excellence

March 4 -7, 2024 | San Diego, CA

Monday, Mar	ch 4, 2024
Sunday, March 3,	2024WS001 It Takes a Village (ITAV) SPHM Course - Building & Maintaining an
and	Effective SPHM Program
Monday, March 4	Sunday, March 3, Half Day (1 pm to 5 pm) and
, ,	Monday, March 4, Full Day (8 am to 5 pm)
	Presented by ITAV SPHM Experts
	Mission I
Monday, March 4 (1	2024WS002 Incorporating SPHM into Renovation or New Construction
pm – 5 pm)	Presented by Marie Martin, PhD, CSPHP and Team
4-hour Workshop	Mission II
Monday, March 4	Grand Opening Reception Join
6:00 pm – 8:00 pm	Exhibit Hall – Regatta Pavilion US
Tuesday, Mar	ch 5, 2024 – General Sessions
7:15 am – 7:45 am	Breakfast Bayview Ballroom
7:45 am – 8:00 am	Introduction and Welcome - Susan Gallagher, PhD, MSN, MA, RN, CBN, HCRM, CSPHP
0.00 4.11	Bayview Ballroom
8:00 am – 9:00 am	2024D1001 Safe Patient Handling and Mobility Professionals; Elevating Caregiver and
60 min GS	Patient Safety
55 mm 55	Neal Wiggermann, Ph.D.
	Bayview Ballroom (General Session)
9:00 am – 9:45 am	Break With Exhibitors – Exhibit Hall
9:45 am – 10:45 am	2024D1002 Establishing the Interface Between High Reliability and Safe Patient
60 min GS	Mobility (Part 1)
	Alan Bennett, BSIE, MBA, CPPS, LSSBB, PMP
	Bayview Ballroom
10:45 am – Noon	2024D1003 Establishing the Interface Between High Reliability and Safe Patient
75 min GS	Mobility (Part 2)
	Alan Bennett, BSIE, MBA, CPPS, LSSBB, PMP
	Bayview Ballroom
Noon – 1:00 pm	Lunch with Vendors – Exhibit Hall
•	
1:00 pm – 2:00 pm	2024D1004 Moving to a Safe and Just Culture (Part 1) Sponsored by EHOB
60 min GS	Anne Millman, MS, CPPS
	Bayview Ballroom
2:00 pm – 3:00 pm	2024D1005 Moving to a Safe and Just Culture (Part 2) Sponsored by EHOB
60 min GS	Anne Millman, MS, CPPS
	Bayview Ballroom

3:00 pm – 3:30 pm	Break With Exhibitors – Exhibit Hall
3:30 pm – 4:15 pm	2024D1006 Safe Patient Handling and Mobility Education in Health Care Student
45 min GS	Curriculum: A Review of the White Paper
	Lynda Enos, RN, BSN, MS, COHN-S, CPE and Margaret Arnold, PT, CEES, CSPHP
	Bayview Ballroom
4:15 pm – 5:00 pm	2024D1007 Panel Discussion: Integrating SPHM Curriculum in Varied Educational
45 min GS	Settings
	Kirsten Berdahl, PT, MEd, CSPHA, Lynda Enos, RN, BSN, MS, COHN-S, CPE, Yeu-Li
	Yeung, MS, OT/L, CPE, CSPHP, and Margaret Arnold, PT, CEES, CSPHP
	Bayview Ballroom
5:00 pm – 5:10 pm	End of Day Remarks - Susan Gallagher, PhD, MSN, MA, RN, CBN, HCRM, CSPHP
	Bayview Ballroom
5:20 pm – 6:05 pm	ASPHP Membership Meeting
	Bayview Ballroom
6:05 pm – 6:50 pm	Networking Reception
	Bayview Ballroom
Wednesday, I	March 6, 2024 – General & Breakout Sessions
7:00 am – 7:30 am	Breakfast Bayview Ballroom
7:30 am – 7:40 am	Introduction and Welcome - Susan Gallagher, PhD, MSN, MA, RN, CBN, HCRM, CSPHP
	Bayview Ballroom
7:40 am – 8:40 am	2024D2001 Business Case for Expanding SPHM in the ICU
60 min GS	Daniel J. Roberts, MBA, RN
	Bayview Ballroom
8:50 am – 9:35 am	2024D2002-1 Southern Illinois Health Care -Moving the Ball Forward: A Journey To
45 min BO	Improve Caregiver And Patient Safety
	Andy Rich, MS, OTR/L, CSPHP and Tariq Alkhatim
	Mission III
8:50 am – 9:35 am	2024D2002-2 R2P Field Test of the EMS LiftKit
45 min BO	Steve Lavender, PhD, CPE
	Mission II
8:50 am – 9:35 am	2024D2002-3 A Journey of Creating, Validating, and Implementing a Mobility Status
45 min BO	Tool for Nurses
	Tricia Jaworski, OTR/L, CSPHP and Mary L. Hook, PhD, RN
0.50 and 0.25 and	Mission I
8:50 am – 9:35 am 45 min BO	2024D2002-4 SPHM Certification - Guidance, Advice, and Q&A
45 MIN BU	Brad Dugan, PT, CSPHP and Kelsey L. McCoskey, MS, OTR, CPE, CSPHP
8:50 am – 9:35 am	Bayview Ballroom 2024D2002-5 A Health System's Journey with Mobility is Medicine
45 min BO	Kelly Plunkett, MSN, RN, CCRN,
75 Hill 100	Theresa Kramer, MS, PT, and Lisa Rodriguez, RN, COHN
	Belmont
9:35 am – 10:15 am	Break with Vendors – Exhibit Hall
10:15 am – 11:00	2024D2003-1 Care Delivery Practices and SPHM Programmatic Decisions Influence
	Workforce Performance
am 45 min BO	Patricia Mechan, PT, DPT, MPH, CSPHP
43 IIIII DU	ratifica iviettiali, FI, DFI, IVIFI, CSPIF

	Mission III
10:15 am – 11:00	2024D2003-2 Mental Health Solutions for SPHM
am	Marie Martin, PhD, CSPHP and Michelle Franklin, RN, MSN
45 min BO	Bayview Ballroom
10:15 am – 11:00	2024D2003-3 Get Patients Back on Their Feet: Typical Barriers to Early Mobilization
am	Gina Adams, MBA and Mary Lynn Hafner, PT, DPT, CEEAA, CHC, CAPS
45 min BO	Belmont
10:15 am – 11:00	2024D2003-4 Dash to Mobility with Dashboards!
am	Nancy McGann, PT, CSPHP, CPPS
45 min BO	Mission II
10:15 am – 11:00	2024D2003-5 Creating a Culture of Mobility: An Organizational Approach
am	Tricia Jaworski, OTR/L, CSPHP and Mary L. Hook, PhD, RN
45 min BO	Mission I
11:10 am – 11:55	2024D2004-1 Trials and Tribulations of Safe Patient Handling
am	Melvajean Eason, OTR/L, MBA and Evelina Neighbors, PTA
45 min BO	Belmont
11:10 am – 11:55	2024D2004-2 Morgues and SPHM, A Discussion Worth Having
am	Terry Probst, EdD, FAC-COR II
45 min BO	Bayview Ballroom
11:10 am – 11:55	2024D2004-3 Standardized Mobility Protocol in Critical Care: Early Movement
am	Improves Patient Outcomes and Promotes Caregiver Safety
45 min BO	Allison Fox, DNP, MSN, BSN, RN, NE-BC, CNML
	Mission I
11:10 am – 11:55	2024D2004-4 SPHM Survival Guide During Program Expansion, New Executive
am	Leadership, and Mergers: An Opportunity to Reimagine and Improve!
45 min BO	Tricia Jaworski, OTR/L, CSPHP and Nancy McGann, PT, CSPHP, CPPS
	Mission II
11:10 am – 11:55	2024D2004-5 (Repeated) Southern Illinois Health Care -Moving The Ball Forward: A
am	Journey to Improve Caregiver And Patient Safety
45 min BO	Cameron Harms, PT, DPT and Tariq Alkhatim
	Mission III
11:55 am – 12:55	Lunch With Exhibitors — Exhibit Hall
pm	
12:55 pm – 1:40	2024D2005-1 Safe Patient Handling Technology's Impact on Patient and Provider
pm	Safety – Reducing SPH Injuries Related to Catching or Assisting Falling Patients
45 min BO	Dejau M. Jones, DNP, RN, CNL
	Mission II
12:55 pm – 1:40	2024D2005-2 Poster Perfect! Introduction to Writing an Abstract and Designing a
pm	Scientific Poster
45 min BO	Michelle DaGloria, RN
	Mission III
12:55 pm – 1:40	2024D2005-3 (Repeated) A Health System's Journey with Mobility Is Medicine
pm	Kelly Plunkett, MSN, RN, CCRN, Theresa Kramer, MS, PT, and Lisa Rodriguez, RN,
45 min BO	COHN
10.55	Belmont Control of the Control of th
12:55 pm – 1:40	2024D2005-4 The Magic in the Ceiling – The Hardware Components, Processes, And

pm	Solutions To Challenging Ceiling Lift Installations
45 min BO	James Ekstrom
	Mission I
12:55 pm – 1:40	2024D2005-5 (Repeated) SPHM Certification - Guidance, Advice, and Q&A
pm	Brad Dugan, PT, CSPHP and Kelsey L. McCoskey, MS, OTR, CPE, CSPHP
45 min BO	Bayview Ballroom
1:45 pm – 1:55 pm	Poster Awards Presentation
	Bayview Ballroom
1:55 pm – 3:25 pm	2024D2006 Hands-On: Structured Case-Based Simulation Learning
90 min GS	Exhibit Hall
3:25 pm – 4:00 pm	Last Break With Exhibitors – Exhibit Hall
4:00 pm – 5:30 pm	2024D2007 Incorporating Safe Patient Handling and Mobility in Construction and
90 min GS	Design
	Sponsored by ProCare Medical
	Marie Martin, PhD, CSPHP, Nancy McGann, PT, CSPHP, CPPS, Michael Degnan, BArch,
	Brian Trewella, BS, LeAnn Schlamb, MSN, EdS, and Larry Trinidad
	Bayview Ballroom ProCare Innovations
	TRANSFORMING CARE, IMPROVING LIFE

Thursday, March 7, 2024 – General Sessions		
7:00 am – 7:30 am	Breakfast - Bayview Ballroom	
7:30 am – 7:40 am	Introduction and Welcome - Susan Gallagher, PhD, MSN, MA, RN, CBN, HCRM, CSPHP Bayview Ballroom	
7:40 am – 8:40 am 60 min GS	2024D3001 Health Professional Well-Being: Hope, Help, and Healthy Nurse, Healthy Nation Ruth Francis Bayview Ballroom	
8:40 am – 9:40 am 60 min GS	2024D3002 Building Resilience: Caring for Those Who Care For Our Patients Alan Bennett, BSIE, MBA, CPPS, LSSBB, PMP Bayview Ballroom	
9:40 am – 10:00 am	Break	
10:00 am – 11:00 am 60 min GS	2024D3003 Caring for the Caregiver - The Science of Human Caring Nicole Hopewell, PT, MS, CSPHP Bayview Ballroom	
11:00 am – Noon 60 min GS	2024D3004 Future of Safe Patient Mobility: A Panel Discussion with Key Influencers Presented by Bob Williamson, Panel Facilitator and Team Bayview Ballroom	
Noon	Closing Remarks – Bob Williamson Bayview Ballroom	